Dedicated server i VPS hosting

Munjevito otvaranje svih vrsta sajtova, bez usporenja.

 

Tipovi hostinga i razlike

hosting serveri2

Bez obzira na različite ponude i bezbroj naziva, hostinge tipično možemo podeliti na 3 tipa: shared, vps (virtual private server) i dedicated server. Svaki od njih nosi svoje prednosti i mane, koje ćemo ukratko objasniti u ovom tekstu.

Shared hosting

Shared hosting, kao što ime kaže, je hosting gde vi dobijate jedan mali deo VPS-a ili dedicated servera, zajedno sa još recimo 1,000 korisnika. Bez obzira na marketinške fraze koje kažu "Unlimited Space", "Unlimited Bandwith", ili šta već "Unlimited", budite svesni da se u pravilima korišćenja uvek nalazi ograničenje, najčešće pod pravilima fer korišćenja i neugrožavanja brzine rada ostalih sajtova na shared hostingu.

Kakva su praktična ograničenja Shared hostinga?

U praksi, bez obzira koji od ovih paketa uzeli, teško da možete računati na preko 1,000 posetilaca ili 5,000 otvorenih strana dnevno. Takođe, jako često postoji realni limit sa brojem fajlova koji se mogu uploadovati (20,000-50,000). Ovo ograničenje zvuči kao veoma velikodušno, ali malo kompleksniji Joomla web sajt sa keširanjem, K2 i još nekim komponentama može imati i preko 20,000 fajlova. Da ne pominjem iole ozbiljinije portale. Brzina rada takođe jako zavisi od faktora sreće i toga koji su drugi sajtovi sa kojima delite resurse. U svakom slučaju nemojte polagati velike nade u brzinu. Sigurnost je takođe smanjena je vrlo često upad na jedan od tih sajtova povlači upade na ostale sajtove na hostingu.

VPS (Virtual Private Server) hosting

VPS je veliki korak napred u odnosu na shared. Ovde dobijate zagarantovane resurse, recimo 1 procesorsko jezgro, 2Gb RAM, 20 Gb na hard disku i slično. To znači da vaše resurse ne delite sa drugima, već su samo vaši. Time eliminišete faktor sreće i obično drastično ubrzavate web sajt. Ali, deo kome klijenti često ne posvete dovoljno pažnje jeste optimizacija samog VPS. Shared hostinzi su obično maksimalno optimizovani, sa uključenim svim vrstama keširanja, imaju zasebne MySQL servere koji su takođe keširani - samo što je cela ta infrastruktura preopterećena. VPS je takođe potrebno što bolje optimizovati jer time štedite na mesečnom nivou ili omogućavate mnogo veću posetu za iste resurse. Sigurnost je znatno poboljšana naročito ako lepo implementirate mere zaštite. I da, imate potpunu kontrolu nad svim parametrima sistema.

Praktična ograničenja VPS?

Prostor na disku je prostor na disku za sve servise, operativni sistem, mejlove, web sajt... Recimo da sam operativni sistem, web server, MySQL server i prateći servisi oduzmu oko 2Gb. Na još recimo 10 email naloga koji imaju limit na 1Gb a polu popunjeni su ide još 5Gb. Ostaje vam 13Gb za sam web sajt. Takođe, iako imate zagarantovae resurse, pristup hard disku delite sa ostalim VPS na istom serveru. Lična preporuka je da najviše obratite pažnju na količinu Ram-a.

Dedicated server

Ovde dobijate čitav fizički server. Svi procesori na njemu, ram, hard diskovi i mrežne kartice su samo vaše. Iako ovo zvuči najbolje, cena je ono što odbija korisnike. Takođe, stepen iskorišćenja celog servera je jako često ispod 10%.

Oznake: Hosting

Lazacom

11 000 Beograd
Obilićev Venac

Tel. 066.00.37.00
office@lazacom.com
Skype. lazacomweb

PIB  107393196
MB  62713488

Radno vreme:   09:00 do 19:00 h
subotom od 11:00 do 15:00 h.

Prijava za newsletter

Uslovi i odredbe
Poštujemo vašu privatnost i nikada nećemo trećim licima ustupiti ili prodati vaš kontakt.